Noen av lenkene nedenfor er annonselenker som betyr at om du trykker på dem kan dette medføre, uten at det koster deg noe, at Låneoversikten får provisjon for videreformidlingen.

11 tips til hvordan klare å spare penger på Black Friday

Tips for å spare penger på Black Friday skrevet i hvite bokstaver på sortbakgrunn med salgsbobler rundt fra 10%-70% i ulike farger.

Har du penger til overs kan Black Friday hjelpe deg å spare penger. Nedenfor finner du 11 tips til hvordan klare å spare penger på Black Friday.

1. Start tidlig med å planlegge til Black Friday

Hvordan klare å spare penger på Black Friday er illustrert med Black Friday skrevet i store sorte bokstaver på oransje bakgrunn

1.1 Black Friday

Black Friday kommer hvert år på høsten. Og det er alltid på en fredag. Starter du tidlig med å finne ut når Black Friday kommer og for eksempel markerer det på kalenderen eller lignende er du allerede godt i gang med planleggingen til årets handlefredag.

Selve datoen kan endre seg hvert år, men Black Friday er på en fredag. Handledagen kommer alltid på fredagen uken etter feiringen av Thanksgiving i USA[1]. Som en huskeregel for Nordmenn som jo ikke feier Thanksgiving kommer Black Friday ca en måned før jul.

For eksempel kommer Black Friday 2021 på fredag 26 november, mens den i 2022 kommer på 25 november (fredag), og i 2023 kommer dagen på 24 november (fredag).

ÅrDatoDag
202126 novemberFredag
202225 novemberFredag
202324 novemberFredag
202429 novemberFredag
202528 novemberFredag
Black Friday datoer for 2021 – 2025

Siden 2005 har dette vært årets største handledag i USA[2]. For noen år tilbake var ikke Black Friday så vanlig i Norge.

Dette har imidlertid snudd, og i dag er Black Friday en stor handledag også i Norge. Både fysiske butikker og internett butikker jobber aktivt for å gi sine kunder gode salg og selv gjøre få god fortjeneste.

1.2 Black Week

Faktisk er Black Friday blitt så stort at det ikke lenger bare er en superhandlefredag. Mange butikker har nå utvidet dette til å ha Black Week. Da starter handeuka med salg allerede på mandagen og kan vare hele uka.

Under Black Week kan tilbudene variere i løpet av uka. Noen tilbud kan være på kun utvalgte dager. Mens andre produkter er til salg så lenge lageret rekket. Også rabatten kan endre seg i løpet av uka.

1.2.1 Nutrilett eksempel på Black Week

For eksempel hadde Nutrilett i 2020 Black Week med 40%. De som abonnerte på nyhetsbrev fikk informasjon om rabatten søndagen Black Week startet. Senere i uken (torsdag) kom det ny melding om at Nutrilett feier Black Friday med 45%.

Kanskje ikke så stor forskjell med kun en økning på 5%, men har du handlet inn for mange måneder så kunne du spart mer penger på å vente. Og i andre tilfeller kan forskjellen være større.

I tillegg til uvissheten om at det kan komme større rabatter senere i uken og spesielt på Black Friday, øker det også spenningen om det faktisk er nok varer på lageret senere i uka til at man får gjort et kjøp.

Har du fulgt med i flere år, har du kanskje en pekepinn på om butikken du tenker å handle hos gir av rabatten i denne perioden.

Likevel kan dette endre seg. For eksempel så startet Nutrilett i 2021 Black Week med uketilbud på 30%. Da var det sikkert mange som håpet på større rabatt på Black Friday og som ventet med å handle. Dette er som å spille i lotto. Du vet jo ikke om det kommer mer rabatt, eller om varelageret holder.

1.2.2 Behold roen

For både butikk eiere, nettbutikker og folk flest så kan Black Week bli en uke med mange gleder, spenning, og skuffelser.

Og har du ikke tunga rett i munnen, så er det lett å bli påvirket av all reklamen og alt som skjer og bruke mer penger enn du så for deg.

Har du tenkt å handle med kreditt som med for eksempel forbrukslån eller kredittkort, kan det lønne seg å sammenligne forbrukslån før du tar opp gjelden.

1.3 Cyber Monday

Og ikke bare har du Black Friday og Black Week uken. Det finnes også Cyber Monday. Denne kommer mandagen etter Black Friday helgen.

ÅrDatoDag
202129 novemberMandag
202228 novemberMandag
202327 novemberMandag
20242 desemberMandag
2025 1 desemberMandag
Cyber Monday datoer for 2021 – 2025

Noen butikker har tilbud også på Cyber Monday. Det kan komme egne tilbud på denne handlemandagen eller rett og slett en utvidelse av Black Friday tilbudet eller Black Week rabatten.

For eksempel om du abonnerte på nyheter fra Nutrilett kunne du i 2020 få email på selve Cyber Monday om at Black Friday tilbudet på 45% ble utvidet frem til 23:59 samme dag.

2. Lag en oversikt over hva du trenger

Notatbok med liste over hva jeg trenger til Black Friday

Det er mange tilbud i Black Friday perioden. For å unngå å bli fristet til å gjøre et godt kjøp på noe du ikke trenger, kan det være smart å lage en liste over hva du trenger.

Og har du mange rundt deg som også skal ha julegaver, så kan du jo også skrive opp hva de skal få. Eller om du skal lage julegaver selv og er på utkikk etter noe spesielt du trenger for å lage gavene med.

Lager du en oversikt over hva du trenger i din husholdning og til jul har du mulighet til å spare penger. Og spesielt om du får stor rabatt på det du handler, kan det lønne seg med Black Friday shopping.

3. Lag et Black Friday budsjett

Black Friday budsjett eksempel.

Lag en oversikt over hvor mange penger du har og hva du trenger. Sjekk kontoene dine og lommeboka di og få en oversikt.

Du kan for eksempel sette opp et Black Friday budsjett i Excel eller bare på et ark. Å lage en oversikt over hvor mange penger du har, gjør det lettere å få en oversikt over hvor mye du har råd til å bruke på handlingen.

4. Meld deg på nyhetsbrev

For å få oversikt og kontroll kan det lønne seg å abonnere på nyhetsbrev. Mangebutkker har oversikt over tilbudene med dato på når tilbudene kommer. Noen ganger finner du til og med klokkeslett for hvor lenge tilbudet varer.

Mange butikker har også netttilbudsaviser som kan hjelpe deg å få oversikt over hvor du skal gjøre gode kjøp.

5. Sammenlign prisene

Sammenlign prisene før du handler på Black Friday er skrevet på en PC.

Sammenlign prisene på det du ønsker å kjøpe før du handler. Og har du startet i god tid er det smart å ha sjekket prisen over tid så du kjenner til hva produktet du ønsker å kjøpe vanligvis kostet.

Både Prisjakt, Prisguiden, og Blackfridayoversikten sammneligner pristilbud fra flere butikker og kan guide deg på hvor du finner de beste rabattene og laveste prisene.

6. Fokuser kun på det du ønsker å kjøpe

– Det er ingen tvil om at Black Friday er den desidert billigste dagen å handle på gjennom hele året, når vi ser på prisstatistikken for alle produktene vi overvåker, sier han.

TV2: Norgessjef for Prisjakt, Are Vittersø[3].

Noen av rabattene er store, og det er lett å bli lokket av høye rabatter. Og som du ser i sitatet ovenfor sier Are Vittersø som er Norgessjef i Prisjakt til TV 2[3] at Black Friday er den billigste dagen å handle på.

På en slik handledag er det viktig å ha gjort god research, laget en plan på hva du har tenkt å kjøpe, hvilket handlebudsjett du har. Fokuser og hold deg så til planen. Ikke kjøp noe bare fordi det er på salg, eller det er et svært godt tilbud.

7. Bruk rabatt kort

Spar penger når du bruker kortet. Sjekk kortene du har og om noen av dem kan gi deg rabatt når du handler.

For eksempel handler du med fordelskortet som du har med Trumf[4] kan du i tillegg til å få Black Friday rabatter også få Trumf bonus som for eksempel:

 • Hotell og reise
  • Booking.com (3,9 %)
  • Expedia (opptil 3,1 %)
  • Hotels.com (opptil 7,8 %)
 • Skjønnhet og velvære:
  • Bli Vakker (5 %)
  • Lensit (7,8 %)
  • Gymgrossisten (6,2 %)
 • Hvitevarer:
  • CDON (opptil 6,2 %)
 • Telefoner:
  • Apple (2,7 %)

8. Bruk medlemskapsrabatter

Ofte har du medlemskap uten eget rabattkort. Du har likevel fult mulig til å benytte deg av fordelene dette medlemskapet gir deg når du handler.

For eksempel er du medlem av en fagforening eller OBOS kan det godt være at ditt medlemskap allerede gir deg rabatter når du handler.

Det kan være smart å notere dette i oversikten du lager før Black Friday, så du ikke går glipp av også dette avslaget.

9. Bruk rabattkuponger

Kuponsider som for eksempel Kupongkode gir deg en fin oversikt over rabattkoder og rabattkuponger. Det er også mulig å se hvilken rabatt som har vært tidligere.

Noen ganger er du veldig heldig og klarer å finne en kupongkode du kan bruke i tillegg til et godt Black Friday tilbud.

Dette gjelder ikke alltid fordi de som administrerer nettisiden kan sette som betingelser på Black Friday rabatten at den ikke kan brukes med andre avslag. Men det er lov å prøve seg og dette er ikke ulovlig.

10. Tenk globalt

Black Friday på Amazon skrevet med store hvite bokstaver på sort bakgrunn.

På Norges største handledag kan du gjøre mange kupp. Og ser du utenfor Norges grenser, finnes det enda flere muligheter.

Du kan for eksemplel benytte deg av Black Friday tilbudene på Amazon, Ebay, eller AliExpress. Siden handlingen foregår utenfor Norges grenser kan det bli toll og lengre ventetid før varene kommer.

Ønsker du å handle hos Amazon, kan du for eksempel handle hos Amazon Tyskland i stedet for Amazon USA så handler du innenfor EU og vareleveransen blir enklere.

11. Kjenn til butikkens returpolitikk

Selv om du gjør kuppet du har drømt om, kan det være at du likevel ønsker å returnere varen. Da er det kjekt å ha kjøpt produktet på et sted det er mulig og enkelt å levere tilbake og få pengene returnert.

Handler du et sted du er vant til å handle, kjenner du sikkert godt til butikkens returpolitikk. Handler du på nytt sted, kan det lønne seg å ha sjekket dette ut før du handler.

12. Konklusjon

Hvordan klare å spare penger på Black Friday tips skrevet på oransje bakgrunn

Black Friday kan hjelpe deg å gjøre gode kjøp slik at du kan spare penger. Behold likevel roen, gjør god research før den store handledagen.

Forsøk å ha impulskontroll og bruk dagen til å spare penger på innkjøp av ting du virkelig trenger å kjøpe, som det er god rabatt på, og som du har råd til.

Ikke handle om du ikke har råd. Vurder å meld deg av nyhetsbrevene etter salgsdagen, slik at emailboksen din igjen får ro og du ikke blir fristet til nye og ikke planlagte innkjøp.

Hva tenker du om årets handledag? Del gjerne tips og erfaring du har med Black Friday 2021 og tilbud hele uken i kommentarfeltet under.

Referanser

[1] «Black Friday: What you need to know». www.blackfridayoverview.com. Besøkt 24. november 2021.
[2] «Black Friday (shopping)». en.wikipedia.org. Besøkt 24. november 2021.
[3] «Advarer før Black Friday: – Kan havne i en ond spiral». www.tv2.no. Besøkt 25. november 2021.
[4] «Se alle fordeler». www.trumf.no. Besøkt 25. november 2021.


Legg igjen en kommentar